Remek kis hízlaldás kaja ez, kérem: a meggyben is akad szénhidrát, a gesztenyében is, és ráadásul tejszínes habarással sűrítem, csak a dietetikusok meg ne tudják. Persze azt is tegyük hozzá, hogy nem tonnaszám eszi ezt a gyerek és nem is mindennap.
Kb. 10 dkg magozott meggyet, 4 szem hámozott gesztenyét (fagyasztott), 1 húskockát, 3 szem szegfűszeget és 1 kis darab fahéjat felteszek éppen ellepő mennyiségű vízzel főni. 2 teáskanálnyi cukorral szoktam édesíteni, de alapvetően mindenki maga döntse el, hogy ő ad-e cukrot a gyerekének, s ha igen, akkor mennyit. Amikor a gesztenye megpuhult, kiszedem a szegfűszeget és a fahéjat, majd 2 evőkanál liszt, 4 evőkanál tejszín egyvelegével besűrítem. Aki nem akar fűszerre vadászni, az használhatja az őrölt verziót, de azt csak a végén szórja a mártásba, hogy megmaradjon az íze. Továbbá csak csínján ezekkel a fűszerekkel, mert allergizálhatnak, meg felpörgetnek. A meggyel kapcsolatban is lenne egy tanácsom: ha nem saját magozásút használunk, hanem bolti fagyasztottat, akkor azt célszerű egyesével ellenőrizni, mert nincs annál dühítőbb, mint 1 db meggymagot leturmixolni. Nekem már sikerült így elrontani 1 adag mártást, utána passzírozhattam le, különben a kölyök mindjárt az első magdarabtól elhányta volna magát.
Ha túl sűrű lenne, vízzel hígítjuk, ha túl hígra sikerül, 1-2 teáskanálnyi gabonapehellyel kiválóan lehet "tálalás" előtt is sűríteni.
Hozzávalók: 10 dkg magozott meggy, 4 db hámozott gesztenye, 1,5-2 dkg csirkehús, 3 szegfűszeg, 1 kis darab fahéj, 2 teáskanál (barna)cukor, 2 evőkanál (kukorica)liszt, 4 evőkanál tejszín.
Hozzászólások