Egy újabb sütemény az egyszerű, de nagyszerű kategóriából, avagy nem csak rétes vagy guba lehet mákos.
Következzék a kavarós sütik újabb képviselője, a mákos lepény. Az eredeti verziót az egyik kollégám felesége készítette, meg is lepődtem, hogy a mák nem csak réteshez, bejglihez vagy gubához passzol.
Persze az íze is fantasztikus volt, így a szerelem azonnal kialakult, mégis hosszú idő telt el, amíg végre én is nekiláttam az összeállításnak. Nekem ugyanis nincs mákdarálóm. Aztán egy alkalommal, amikor a szeletelt mandula után kutattam a boltban, felfedeztem, hogy lehet ám kapni darált formátumú mákot is. Az út innen szabaddá vált.
Egyéni fejlesztésem, hogy a meggyes-mákos rétes remek ízvilágát is be kívántam csempészni a lepénybe, így a hozzávalókat megfejeltem egy kevés magozott meggyel. Az ötlet bevált, már csak a fogkefét kell mellékelni a süteményes villa mellé, mert szegény mákkal csak ennyi a bajom: utána mindig kényszeredett a mosoly.
Hozzávalók: 20 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 3 tojás, 2 doboz joghurt, 1 citrom héja, 5 dkg magozott meggybefőtt.
Elkészítés: A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a joghurtokat, a mákot, a gondosan megmosott citrom reszelt héját, és a sütőporos lisztet. Amikor a massza homogén, beleadagoljuk a meggybefőttet, majd kivajazott tepsibe öntjük és előmelegített sütőben 170 fokon kb. 50 percig sütjük. Tűpróba!!! Ha kihűlt, felszeletelhető.
Hozzászólások